Campings


Zwitserse campings hebben een aparte charme

ga voor een overzicht naar het reactievak  of kijk ook eens op:    campingmening met beoordelingen .

Een goed overzicht: http://www.camping.ch/cgi/campsites/all_campsites.pl?lang=de


Meneer pastoor doet ook in fietsen en fondue

In het Zwitserse Rhônedal gaat het Franssprekende gedeelte naadloos over in het Duitse. Op een Zwitserse camping heeft niemand daar problemen mee. De pastoor is net als iedereen hier gewoon tweetalig, en verhuurt daarnaast ook fietsen. En hij maakt fondue.

Je zou verwachten, dat in een veeltalig land als Zwitserland de verschillende bevolkingsgroepen voortdurend met elkaar op de vuist gaan. Niet dus. Ga maar eens kijken in het Rhônedal: in het westen heet het op z’n Frans Valais, maar als je naar het oosten gaat kom je vanzelf in het Duitstalige deel, Wallis. Of de Franstalige bewoners ooit hun Duitstalige kantongenoten de hersens hebben ingeslagen weet ik niet, maar tegenwoordig hebben de bewoners geen enkel probleem met elkaar. We fietsen dit jaar langs campings in Zwitserland. Een piepklein zijriviertje van de Rhône tussen Sierre en Leuk fungeert officieel als taalgrens, maar op een Zwitserse camping in een strook van vele vierkante kilometers is men gewoon tweetalig. Vaak wordt op een camping in Zwitserland een combinatie van Frans en Duits gesproken. Voor toeristen heeft dat soms grappige effecten.

Frans/Duits station
Op het treinstation van Leuk bijvoorbeeld, in de buurt van onze Zwitserse camping. Als je een kaartje wilt kopen, volg je de bordjes ‘Schalter’ (loket) naar de ‘Laden’, de balie. Ga je naar de trein toe, dan staat er een bordje met ‘quai’, perron in het Frans. Op dat perron staat de plaatsnaam Leuk in het Duits. Maar bij het bagagedepot staat de Franstalige naam van het dorp: Loèche. Het postkantoortje heet ‘Postamt’, en je koffer kun je wegen achter het opschrift ‘valises’. Een fiets huur je waar ‘bicyclettes’ staat, met daaronder een bordje met ‘mieten’. Onnodig te zeggen dat de treinberichten in Frans en Duits worden omgeroepen. Heerlijk, die Zwitserse campings.

Veelzijdige pastoor
Als we een dag later vanaf onze camping in Zwitserland terug komen om fietsen te huren, hebben we pech. De damesfiets is voorradig, maar het kindermaatje dat er nog staat is echt te klein voor mij. Geen nood, zegt de beambte. Meneer pastoor aan de overkant heeft altijd fietsen over voor gasten van Zwitserse campings. Als we daar aankloppen, doet de pastoor in vol ornaat open. Hij ziet eruit alsof zojuist de Paus op visite is geweest. Geheel in de stijl van de omgeving horen we een tweetalige mix als we informeren naar een herenfiets. “Ein Fahrrad? Naturellement, monsieur. Moment mal,” is het antwoord. Hij wijst naar een garagedeur in de pastorie, naast de Zwitserse camping. Of we daar maar even willen wachten. We staan zeker vijftien minuten voor de garagedeur, tot die eindelijk open gaat. Er komt een man uit in een smerige overall met een wat stoffige herenfiets. Pas als hij begint te praten wordt het ons duidelijk dat het de pastoor zelf is. Speciaal voor mij heeft de man zijn kerkelijke gewaad ingeruild voor een werkmanstenue, want hij begint de fiets helemaal schoon te maken. Als ik na een poosje zeg dat het zo prima is, gaat de pastoor met zijn poetsdoek nog even langs de remmen en handvatten. Hoezo service? Dat moet ik mijn fietsenmaker thuis eens vertellen!

Fondue
Als we na een geslaagde tocht langs Zwitserse campings in het Rhônedal de fietsen terugbrengen, gaat de damesfiets eerst naar de stationsbalie, en brengen we de herenfiets terug naar meneer pastoor. We zijn niet verbaasd. Dit keer heeft hij zich getransformeerd tot kok, want we treffen hem in keuken-outfit, compleet met schort. Hij staat te roeren in een pan waarin iets lekkers staat te pruttelen voor de Zwitserse camping. We zijn erg benieuwd naar het gerecht. “Fondue,” verduidelijkt hij in het Frans. Of was het nu Duits?

bron:  vacansoleil

3 gedachten over “Campings

 1. Bron: Google search results:
  VSC/ASC: Zwitserse Campings
  Campingnummers · ’s winters geopende campings. Verhuur van … Welkom op de Zwitserse Campings … http://www.campingeurope.com · Zwitserland Toerisme.
  http://www.swisscamps.ch/NL/index.html – In cache – Vergelijkbaar – #12 in Zwitserland

  Campings Zwitserland Kamperen bij de Boer Reserveren Tent te Huur …
  Zwitserse Camping het overzicht voor Oost en Centraal, ook Berner Oberland – Wallis – Freiburg – Graubunden vinden beginthier.
  campings-zwitserland.beginthier.nl/ – In cache – Vergelijkbaar –

  Kamperen op campings in Zwitserland
  Campings in Zwitserland: uitgebreide informatie over goede campings in Zwitserland vindt u bij Kosmos Campingwijzer. Reserveer nu gratis!
  http://www.campingwijzer.nl/…/Zwitserland.aspx – In cache – Vergelijkbaar –

  Campings Zwitserland – camping beoordelingen en meningen …
  Kamperen Zwitserland. Vind meningen over campings in Zwitserland. Stel vragen over een camping, kamperen en vakantie in het forum van Campingmening.nl.
  http://www.campingmening.nl/campings.php?lid=zwi – In cache – Vergelijkbaar –

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s